
W ostatnich latach, w kontekście systemów grzewczych do budynków mieszkalnych, bardzo dużo mówi się o ekologii, a konkretnie – walce ze smogiem. Jest to niezwykle ważny temat. Emitowane do atmosfery substancje pochodzące z domowych pieców grzewczych są bowiem bardzo szkodliwe. Przede wszystkim dla ludzi, ale także dla stanu środowiska naturalnego oraz klimatu. Wymagane jest więc korzystanie z ekologicznych urządzeń grzewczych, np. takich jak nowoczesne kotły 5 klasy z odpowiednim kominem, które są doskonałym narzędziem w walce ze smogiem. Czym się charakteryzują? Jak wpływają na walkę ze smogiem?
Nowoczesne kotły 5 klasy
Urządzenia tego typu spełniają normę PN EN 303-5:2012 i produkują 3 razy mniej szkodliwych substancji niż piece powszechnie stosowane do tej pory. Urządzenia c.o. tego typu są produkowane z materiałów ceramicznych o wysokiej odporności na skrajne temperatury oraz doskonałej akumulacji ciepła. Dzięki temu, że dobrze zbierają ciepło, zapewniają optymalną temperaturę do spalania gazów lotnych, w związku z czym charakteryzują się dużą wydajnością.
Komin do kotła 5 klasy
Jaki powinien być komin do nowoczesnego kotła klasy 5? Przede wszystkim musi być odporny na bardzo wysokie temperatury, gdyż spaliny pochodzące z kotła mogą osiągać 100-110 stopni Celsjusza. Z tego powodu zaleca się wykorzystywanie elementów z wysokojakościową izolacją cieplną. Dodatkowo, komin powinien być odporny na korozję i musi zapewniać płynne odprowadzanie spalin z nowoczesnego kotła 5 klasy. Zaleca się więc korzystanie z kominów, które:
- mają opcję odprowadzania skroplin;
- umożliwiają przepływ kondensatu;
- zawierają jak najmniej kształtek;
- mają izolację termiczną, która ochrona elementy montowane nad dachem.
Aby komin do nowoczesnego kotła 5 klasy działał prawidłowo i służył jak najdłużej, warto także zadbać o jego pielęgnację. Zalecane jest jego okresowe czyszczenie. Ważny jest również dobór odpowiedniego paliwa. Należy uważać szczególnie na paliwa, które zawierają duże ilości siarki. Mogą one bowiem powodować korozję wżerową.